Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Hvordan bruke blinklys?

Blinklyset er en av de 4 vanligste måtene vi kommuniserer i trafikken. Lær mer om hvorfor blinklys er viktig.

Blinklyshendel på en bil

Hvis du noen gang reiser til skole eller jobb og tenker at det er bortkastet - tenk på de som er blinklysmontører hos BMW!

Det er en klassisk vits blant dem som jobber i trafikken.

For det er ikke alle som bruker blinklyset. Noen har ikke et bevisst forhold til hvorfor man skal blinke.

Blinklyset skal fortelle noe om intensjonen vi har, altså hva vi planlegger å gjøre. Det sier også noe om når vi har tenkt til å gjøre det. Det betyr også at om du ikke bruker blinklys, så er det også et signal som noen kan oppfatte.

Men blinklys alene forteller ikke hele sannheten.

Kommunikasjon og samspill

Farten vi velger, plasseringen vår i veibanen og om bremselyset er tent er også viktige hjelpemidler andre bruker for å forstå oss. Ofte er det nok sånn at de som ikke er gode til å tolke annen trafikk gjennom fart, plassering, bremselys og blinklys, selv ikke forstår viktigheten av å være tydelig med nettopp fart, plassering, bremselys og blinklys. Kanskje har de et annet mål med sin kjøring. Kanskje det ikke er så viktig å bidra til en effektiv og smidig trafikkavvikling. Eller kanskje de bare ikke har tenkt over at det går an å gjøre trafikksamspillet enda bedre.

Når må man blinke?

Bil med blinklys.

Det er noen situasjoner der du må bruke blinklys:

  • Før du skal svinge til høyre eller venstre i veikryss eller utkjøringer
  • Før du skal bytte felt på en vei med flere felt
  • Før du skal kjøre ut av rundkjøring (du bør forresten blinke på vei inn også, når du ikke skal rett frem)
  • Før du skal stanse langs kanten av veien, og starte opp igjen

Det er også kjempelurt å blinke når to felt blir til ett og du må flette, eller når du skal inn på motorvei fra et akselerasjonsfelt.

Unntakene

Så finnes det selvfølgelig alltid noen unntak. Sånn er det i trafikken og med trafikkreglene våre. Det er bestandig unntak. Men det er ikke sikkert at det er så fryktelig viktig å kjenne unntakene, for generelt er nok den store utfordringen at man blinker for lite - ikke for mye.

For eksempel er det mange som tenker at man ikke trenger blinke i veikryss hvis feltet du står i svinger den veien du skal. Da forutsetter man selvfølgelig at alle rundt deg kjenner veikrysset og har full kontroll på akkurat deg. Det har de selvfølgelig ikke.

Og så er det mange som tenker at det holder at jeg blinker 3-4 ganger, for da har folk sett det. Da fortutsetter man at alle ser på deg hele tiden, spesielt i akkurat det øyeblikket du blinket. Det gjør selvfølgelig ikke det heller.

Noen tenker også at det holder at de blinker 2-3 sekunder før jeg skal gjøre det jeg planlegger. Det betyr at man gir de andre trafikantene 2-3 sekunder på å forberede seg på hva de skal gjøre. Hva i livet ditt liker du å gjøre med kun 2-3 sekunders forvarsel? Det er nemlig ikke din jobb å vurdere hvor god tid andre trafikanter trenger til å planlegge.

I blant møter vi trafikanter som tenker at de ikke trenger å blinke hvis de er alene.

For det første - de er ikke alltid så alene som de tror. Det kan være andre trafikanter som lett kan se deg, men som du kan ha problemer med å se. Det kan også være fotgjengere, syklister, elsparkesykler eller andre rundt deg. Det er utrolig kjekt å bruke energien og hjernekapasiteten til andre ting enn å vurdere om du skal bruke blinklyset eller ikke. En god handling blir ikke en god vane før man gjør det uten å tenke over det.

Hvilken tanke vil du helst ha med deg inn i situasjonen? Vil du helst tenke på hvordan du skal løse situasjonen på en mest mulig smidig måte, eller vil du helst tenke på om du ser noen grunner til å slippe å blinke?

Og så er blinklys en veldig fin måte å være synlig på. Øynene våre tiltrekkes av ting som blinker. Å være god til å bruke mer blinklys betyr at du blir enda mer synlig i trafikken.

Blinklysstrategi

En sjåfør titter betenksomt ut av bilvinduet.

Husk at blinklyset også kan skremme folk.

Hvis du kjører på en motorvei og havner bak en saktekjørende lastebil kan du bytte felt for å kjøre forbi. Før feltbytte skal du selvfølgelig blinke. Men skal du blinke før det er klart i venstre felt, eller skal du vente til det er klart?

Hvis det ikke haster med å bytte felt (noe det selvfølgelig ikke gjør, for du har jo planlagt kjøringen din) så kan det være fint å ikke bruke blinklys før det faktisk er din tur.Det er ikke nødvendig å varsle biler som kjører forbi deg at du har tenkt til å bytte felt senere.Blinklyset ditt styrer oppmerksomheten deres og det er fint om de kan kjøre forbi uforstyrret. Når du ser at de er forbi og det er klart for deg, blinker du og gjør noen siste vurderinger før du kjører forbi.

I andre situasjoner kan det være riktig å forstyrre de andre med blinklyset ditt. Det kan være når du for eksempel skal bytte felt på en flerfeltsvei med kø. Da kan blinklyse varsle at du trenger hjelp for å bytte felt.

Et godt tips er å øve seg på å lese blinklyset til andre (gjerne sammen med farten de har valgt og plasseringen selvfølgelig). Da er det lettere å bli oppmerksom på hvordan man selv skal gjøre - eller ikke gjøre - det.